marți, 8 octombrie 2013

                 NOAPTEA   MINŢII   ÎN  SATUL   HOBIŢA
 
     Am  văzut  mai nou  pe FACEBOOK,  PE  GOOGLE+  şi nu numai  un val  de articole extrem de frumos la adresa marelui nostru sculptor CONSTANTIN  BRĂNCUSI.  Este o recunoaştere tot mai pregnantă a operei marelui nostru artist.
     De multe ori în spatele cuvintelor frumoase  de faţadă stau adevăruri grele, urăte, extrem de urăte. Acele cuvinte nerostite de multe ori dau o altă lumină întregului. Abia atunci conştientizăm pe deplin de ce operele marelui nostru Constantin Brăncusi nu au avut loc în Romania.
    Nascut în satul Hobiţa la 19 februarie 1876, Brăncusi începe drumul greu şi anevoios al afirmării la o vărstă fragedă. Începe să picteze icoane pe lemn, să facă mici lucrări din lemn, pentru a putea să ajute familia din care făcea parte.
    În anul 1903 primeşte o comandă de a executa bustul Gen.Dr. Carol Davila, pe care îl şi execută. Au loc discuţii aprinse pe marginea lucrării, căci prima dată o lucrare ce se toarnă in bronz este confecţionată din argilă sau ghips.Constantin Brâncusi dorea

ca din banii obţinuţi pe această lucrare să meargă la Paris pentru
a studia sculptura. Pentru a i se pune beţe în roate, pentru a nu
putea pleca, i se plăteşte doar jumătate din lucrare. Brâncuşi nu renunţâ, îşi confecţionează singur 7 perechi de opinci ce le utilizează pentru drumul pe jos până la Paris. La Paris a fost admis în anul 1905 la Ecole Nationale  Superieure de Beaux-
Arts din Paris, unde a lucrat în atelierul lui Antonin Mercie până în 1906. Refuză sa lucreze practician în atelierul celebrului Auguste Rodin rostind cuvintele celebre:
”La umbra marilor copaci nu creşte nimic”.
Finalizeaza in 1938 Ansamblul din Târgu Jiu compus din:
- Masa Tăcerii ( făcută din calcar)
-  Poarta Sărutului ( făcută din travertin)
- Coloana Infinitului construită din 17 module de fontă.
  Despre însemnătatea ezoterică al întregului ansamblu, am să revin cu amănunte necesare. Insăşi faptul că Brăncusi a venit în acesta Lume fizică prin întruparea din entitate superioară din dimensiunea a 7-a, prin intermediul Piramidei Celeste de lângă Mănastirea Tismana, lupta permanentă a lui Brăncusi cu toţi cei ce au condus destinele locale sau naţionale ale românilor din acele vremuri, fiind continuată de urmaşii celor ce conduceau atunci.Rezultatele le puteţi vedea fiecare. Distrugere, jale.
Nu am să mai enumăr toate operele Marelui Brâncuşi, rezumându-mă la esenţial. Moare la 16 martie 1957 la Paris.
In anul 1958 Statul român refuză moştenirea prin testament lăsată de Brâncuşi, unul dintre cei mai aprigi contestatari este masonul Mihail Sadoveanu( sriitorul, pe cai mari atunci). considerându-l pe Brâncuşi  ” un reprezentant al formalismului burghez cosmopolit”.
     
Locul ales de Brâncuşi pentru Coloana Infinitului era în Târgul de vite al Târgu Jiului, unde oltenii utilizau Monumentul pentru a-şi lega vitele de stâlp. Cam asta au înţeles oltenii din acea lucrare arhitecturală.În limbajul curent, să ma scuze doamnele pudice, iar copii să pună bulina de rigoare, Monumentul era numit ” Sula lui Tătărăscu”
  Iată apare un nou personaj, Tănase Lolescu, care povesteşte cu un farmec deosebit  cum atunci cand el era UTM-ist în Tg. Jiu se făcuse o acţiune de colectare de fier vechi. Atunci, cu aprobarea tovarăşilor de la Raion, s-a decis să facă un lucru deosebit. A legat cu lanţuri puternice Monumentul  Coloana Infinitului  si cu ajutorul unui tractor a încercat să doboare Monumentul. Precum mărturisea, nu a reuşit, căci monumentul avea o fundatie serioasă de 7 metrii, iar stâlpul interior din oţel a rezistat   cu stoicism operei de colectare a fierului vechi, monumentul doar fiind un pic strâmbat.
    Tănase Lolescu îşi continuă viaţa liniştit. fiind un comunist de nădejde, fiind între anii 1968- 1986 primarul localităţii Motru.
     În Gazeta de Sud-Cotidianul oltenilor de pretutindeni în 8 iulie 2004 apare un articol ce continuă ştampila titlului dat de mine, noaptea minţii. Lolescu recunoaşte că :
   ”Eram la slujba de duminică şi au venit domnii ăştia cu un bătrânel. Am stat noi de vorbă atunci şi ne-au spus despre ce este vorba. Ne-au întrebat dacă nu vrem să construim  LOJA   HOBIŢA, şi am fost de acord. Au intrat în lojă învăţătorlul, preotul, doi ingineri, un contabil pensionar. Au fost probleme cu consătenii...”.
     Pe scurt, despre ce este vorba. Casa memorială Constantin Brâncuşi era în paragină, până cand intr-o sâmbăta seara nu au venit nişte domni de la.....,  şi s-au apucat să demoleze acoperişul casei cu pricina.
     Pentru a compensa aceasta distrugere, s-a gasit o altă casă, pe aceeaşi uliţă care să ţină locul casei părinteşti a lui Brăncuşi, fiind aceea transformată în muzeu.
    Revin la ” Noaptea minţii. Pun întrebarea de om perfect normal, cum este posibil ca asemenea personaje sinistre precum cel din imagine să mai existe?
   Oare cum este posibil ca un preot care atunci când este Hirotonisit, JURĂ  Credinţă până la moarte Lui Dumnezeu Cel Unic, Propăvăduieşte Credinţa în sfânta biserică, lăcasul Lui Dumnezeu, iar pe la spate se înscrie în LOJA  Masonică Ţărănească Hobiţa. Pentru cei ce nu cunosc simbolistica, se pot documenta pe net, Conducătorul Oligargilor si Masonilor, Şeful cel Mare este Belzebuth, cel cu coarne si ochii de capră.In  istorie el are mai multe nume, vă las placerea să le descoperiţi singuri.
   
Oare în această ţara creştină, profund religioasă, oare câţi  preoţi au dublă identitate. Mentionez argumentat, precum o dovedesc faptele, la investitura Preafericitului Daniel Patriargul Romaniei, voturile de investitură au fost numărate de Mireanul Frunzăverde, Mason de vază Român. Si ne mai mirăm că ne mai rabdă pământul....
   
 
 


  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu